http://lijecenje-biljem.blogspot.com/

nedjelja, 26. svibnja 2013.

Čaj protiv čira na želucu

Pomiješti jedan dio slatkog korjena (sladića) i po dva dijela bijelog sljeza i korjena gaveza.
Napraviti litar čaja od kamilice i njime preliti 4 supene kašike od ove biljne smjese.
Ostaviti poklopljeno da odstoji do potpunog hlađenja.
Pije se nezaslađeno prije svakog obroka po 2 dcl a ostatak između obroka.

Čaj protiv mučnine i povraćanja

Pomiješati jednake dijelove metvice, korijena gaveza i sjemena lana.
 Tri supene kašike od ove biljne smjese preliti litromn  hladne vode i ostaviti da se potapa preko noći.
Sutradan u poklopljenoj posudi ugrijati i pustiti nakratko da proključa.
Ohlađen i nezaslađen čj piti više puta tokom dana umjesto vode.

nedjelja, 19. svibnja 2013.

Čaj za regulisanje šećera u krvi


Pomiješati jednake dijelove
matičnjaka,komušine od graha,korjena cikorije,lista borovnice i ploda smreke.
Dvije supene kašike od ove smjese preliti litrom ključale vode,poklopiti i pustiti da odstoji do potpunog hlađenja.
Čaj se pije nezaslađen tri ili četiri puta dnevno poslije svakog obroka.

Čaj za poboljšanje cirkulacije


Od mješavine
ruzmarina,koprive,vrijeska,kamilice i  imele  izdvojiti 2 supene kašike te preliti litrom vrele vode.
Pustiti da odstoji poklopljeno 15-tak minuta uz povremeno miješanje.
Pije se tri do četiri puta dnevno po 2-3 dcl čaja kod loše cirkulacije sa simptomima hladnih ruku i nogu,glavoboljom i vrtoglavicom.

petak, 17. svibnja 2013.

Čaj za disajne puteve


Čaj za disajne puteve pravi se od smjese jednakih dijelova matičnjaka,majčine dušice,bijelog sljeza,islandskog lišaja ,plućnjaka,hajdučice i kamilice.
Litrom ključale vode preliti 2-3 supene kašike ove biljne smjese i pustiti da odstoji poklopljeno oko pola sata.
Piti u više navrata tokom dana dok se ne popije cijela pripremljena količina od jednog litra a po želji zasladiti pravim pčelinjim medom.
Ovaj čaj efikasan je lijek za liječenja bronhitisa,asmatičnih napada i kašlja olakšavajući
 iskašljavanje.
Djelotvoran je i kod upale gornjih disajnih puteva,grla i ždrijela te drugih disajnih problema nastalih prehladom.

četvrtak, 16. svibnja 2013.

Čaj za jetru i žuč


Od smjese rosopasa,gospine trave,kamilice,matičnjaka i kima izdvojiti 4 supene kašike i potopiti u toploj vodi te pustiti da se u poklopljenoj posudi potapa preko noći.
Sutradan zagrijati do ključanja te pustiti da odstoji do potpunog hlađenja a onda procijediti te nezaslađeno piti na pola sata prije svakog obroka po 2 dcl.

Ovaj čaj reguliše rad jetre i žuči,smiruje upalna stanja i smanjuje bolove kod oboljenja žučnog mjehura,pijeska i kamenca.
Pročišćava i regeneriše jetru i služi kao dopunska terapija kod hepatitisa i ciroze.

Čaj protiv prehlade i upale grla


Od smjese
kadulje,majčine dušice,kamilice,petrovca i lista kupine izdvojiti 3-4 supene kašike i preliti litrom ključale vode te pustiti da odstoji poklopljeno jedan sat.
Pije se tri puta dnevno po 2-3 dcl a može se zasladiti pravim pčelinjim medom.

Čaj pomaže kod upale grla,grkljana i vratnih žlijezda gdje se koristi grgljanjem te kod ranica u usnoj šupljini i kao preventiva kod gripe i prehlade.

Čaj protiv holesterola


Pomiješti jednake dijelove
hajdučice,metvice,kičice,koprive,plodova smreke i podanka pirike.
Od ove smjese izdvojiti dvije supene kašike i preliti litrom ključale vode,pustiti da stoji poklopljeno oko pola sata uz povremeno miješanje.

Pije se tri puta dnevno po 2-3 dcl čaja.
Čaj se koristi kao prevencija ateroskleroze i kod povišene masnoće u krvi a nije ga preporučljivo uzimati u trudnoći i kod dojenja.

ponedjeljak, 13. svibnja 2013.

Čaj za preznojavanje


Pomiješati jednake dijelove kamilice i cvijeta lipe pa dodati zovinog cvijeta jednako ukupnoj količini dviju prethodnih biljaka.
Dvije do tri supene kašike od ove smjese preliti litrom vrele vode i čaj piti topao tri puta dnevno u količinama od oko 2dcl.
Ovo će omogućiti brže i lakše preznojavanje kod oboljenja gdje je to potrebno jer se kroz znoj izbacuju razne nezdrave tvari iz organizma ali se isto tako preznojavanjem tijelo oslobađa i povišene temperature.

Čaj za upalu jajnika


Smjesu od po dvije supene kašike hajdučice,ivanjskog cvijeća i metvice (nane) preliti litrom vrele vode i ostaviti poklopljeno dok se ne ohladi.
Nakon potpunog hlađenja čaj procijediti i piti više puta tokom dana a po potrebi zasladiti pravim pčelinjim medom.

Čaj za prostatu


Pomiješati jednake dijelove kunice (stolisnika),troskota,lista breze,korijena peršuna,korijena koprive (žare) i glogovog cvijeta.
Od ove smjese izdvojiti tri supene kašike i preliti ih litrom ključale vode a poslije hlađenja u poklopljenoj posudi procijediti i piti nezaslađeno 4-5 puta dnevno sve dok se ne popije cijela količina od jednog litra.
Ovaj čaj smanjuje tegobe kod uvećanja prostate u početnom stadijumu,spriječava otežano i bolno izmokravanje,djeluje dezinfekcijski te smanjuje upalne procese mokraćnih kanala.

Čaj za kašalj


Pomiješati jedan dio cvijeta jaglaca,po dva dijela korijena bijelog sljeza,cvijeta divizme i lista kadulje te tri dijela bokvice muške (uskolisne).
Od smjese izdvojiti tri supene kašike i preliti litrom vrele vode te ostaviti poklopljeno da se ohladi.
Piti 4-5 puta dnevno što topliji čaj jako zaslađen pravim pčelinjim medom te popiti cijelu količinu od jednog litra u toku dana.

Materije iz ovih biljaka djeluju antiseptički,ublažavaju i smiruju kašalj te olakšavaju iskašljavanje.

Čaj protiv depresije


Pomiješati jedan dio kunice,dva dijela mirisne ljubičice,tri dijela lista vinove loze te po četiri dijela lista mažurana i matičnjaka,glogovog cvijeta i korijena iđirota.
Dvije supene kašike od ove smjese kuhati u jednoj litri vode oko 2 minuta.
Neposredno prije i poslije svakog obroka piti nezaslađeno po 1dcl a ostatak popiti između obroka zaslađeno pravim pčelinjim medom.

Čaj za regulciju visokog krvnog pritiska


Pomiješati jednake dijelove imele,preslice,podanka pirevine,glogovog cvijeta i lista masline pa tri supene kašike od te smjese preliti litrom vrele vode te ostaviti poklopljeno da se potapa tokom noći.
Sutradan nakratko prokuhati i procijediti i nezaslađeno piti tri do četiri puta dnevno u jednakim količinama dok se ne popije cijela količina od jednog litra.
Ovaj čaj pored toga što uspješno snižava povišen krvni pritisak jednako uspješno regulira krvotok i širi krvne sudove te sveukupno pozitivno djeluje na cirkulaciju i blago smiruje u stanjima stresa i trenucima naglog povišenja krvnog pritiska.

Čaj protiv bubrežnih kamenaca


Napraviti smjesu od jednakih dijelova iđirota,zovinog cvijeta,šipka,lipe i lista koprive (žare).
Pet supenih kašika potopiti u jednoj litri hladne stajaće vode i pustiti da odstoji preko noći a sutradan nakratko prokuhati i procijediti.
Pije se tokom tri dana nezaslađeno umjesto vode nakon čega se pravi pauza od jednog dana te se terapija ponavlja u istim ciklusima tokom nekoliko mjeseci odnosno dok se bolest ne izliječi u potpunosti.

nedjelja, 12. svibnja 2013.

Čaj za liječenje astme


Pomiješati jednake dijelove žalfije,anisa i cvijeta divizme pa od te smjese izdvojiti šest supenih kašika i preliti litrom vrele vode te ostaviti poklopljeno da odstoji oko pola sata nakon čega se procijedi i zasladi sa pola kg pravog pčelinjeg meda.
Uzima se po jedna supena kašika na svakih sat vremena.

Čaj za liječenje bronhitisa


Pomiješati jednake dijelove podbjela,plućnjaka,bokvice ženske (širokolisne),lista nane,cvijeta crnog sljeza pa od te smjese izdvojiti pet supenih kašika i preliti litrom ključale vode.
Poklopiti i pustiti da se potapa oko 12 sati nakon čega se procijedi i doda kilogram pravog meda.
Na svakih sat vremena dobro promiješati i uzimati po jednu supenu kašiku.

Čaj protiv pojačane želučane kiseline


Pomiješati jednake dijelove kadulje,gospine trave i kamilice pa tri supene kašike od ove smjese preliti litrom ključale vode i poklopljeno pustiti da se ohladi.
Nezaslađeno piti u više navrata tokom dana u manjim količinama.

Čaj za snižavanje šećera u krvi


Pomiješati 6 dijelova lista borovnice,2 dijela brezovog lista te po jedan dio lista koprive i mahuna mladog graha pa od te smjese tri supene kašike preliti litrom mlake vode i to ostaviti da se potapa oko 12 sati.
Prije upotrebe pustiti da kuha oko pet minuta te ostaviti poklopljeno da se hladi.
Piti nezaslađeno po jednu šolju jedan sat prije svakog obroka.